Ten sernik z chałwą cieszy się zawsze niesamowitą popularnością wśród moich gości. Jest pyszny w smaku, cudownie kremowy i ciężko jest się od niego oderwać. Poza walorami smakowymi cechuje się on również prostotą w przygotowaniu. Jest to sernik na herbatnikach, które miksujemy z płynnym masłem, po czym wykładamy je do formy do pieczenia. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, którą robimy z twarogu, mascarpone, śmietanki, cukru, jajek, budyniu w proszku oraz składnika głównego czyli chałwy. W tym przepisie stawiam na chałwę waniliową lecz jeśli chcecie użyć chałwy o innym smaku, to nic nie stoi ku temu na przeszkodzie. Sernik piekę w 165 stopniach Celsjusza, studzę i kiedy zimny dekoruję prostą polewą zrobioną ze śmietanki oraz chałwy. Ten prosty sernik jest idealny na specjalne okazje, święta a także zaserwowany ot tak po prostu przy kawce. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sernik z chałwą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z chałwą.
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g płynnego masła
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 ml śmietanki (30 %)
- 150 g cukru pudru
- 200 g chałwy waniliowej
- 3 jajka „L”
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
Polewa:
- 80 ml śmietanki (30 %)
- 100 g chałwy waniliowej

Jak zrobić sernik z chałwą.
Do pojemnika malaksera włożyć herbatniki maślane, wlać płynne masło, po czym zmiksować a kiedy gotowe przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Dobrze jest całość lekko ugnieść szklanką bądź dłonią, aby po upieczeniu była zwarta. Do miski włożyć pokruszoną chałwę waniliową, dodać cukier puder oraz jajka i przy pomocy miksera ubijać przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki czyli twaróg, mascarpone, śmietankę kremówkę i budyń waniliowy w proszku przesiany przez sitko. Ubijać przez 2-3 minuty i kiedy masa jest płynna i bez grudek, wylać ją na pokruszone herbatniki.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piec przez godzinę i 10 minut. Upieczony wystudzić. Do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować, wyłączyć ogień i dodać pokruszoną chałwę. Mieszać przez chwilę do momentu, w którym w polewie nie ma grudek a następnie wylać ją na wystudzony sernik i równo rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sernik z chałwą.
Ciasto piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Jej wysokość to 6 centymetrów lecz jej dno a także boki wykładam papierem do pieczenia, który wystaje na około 2 centymetry ponad wysokość boków. Najlepsza będzie tutaj tortownica o wysokości 8 centymetrów, wtedy nie ma potrzeby wykładać papieru ponad jej wysokość. W trakcie pieczenia sernik sporo wyrasta, należy go zatem piec w wysokiej tortownicy bądź też wyłożyć jej boki nieco wyżej papierem do pieczenia.
Jeśli nie macie w domu malaksera pokruszcie herbatniki tłuczkiem to mięsa bądź wałkiem do ciasta. Ciasteczka należy włożyć do plastikowego woreczka, szczelnie go zamknąć i za pomocą młotka bądź tłuczka uderzać w znajdujące się w woreczku ciastka tak długo, aż uzyskają konsystencję podobną do tej jaką ma bułka tarta.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z brzoskwiniami i kokosem.


Dodaj komentarz