Sernik baskijski wywodzi się z Hiszpanii a konkretnie rzecz ujmując z Kraju Basków, stąd też właśnie nawa tegoż wypieku. Ten sernik ma charakterystyczną „przypaloną” powierzchnię o delikatnym karmelowym posmaku a także kremową konsystencję i ogólnie fantastyczny smak. Do tego ten akurat sernik nie jest przesadnie słodki a jego dodatkowym atutem jest fakt, iż można go zrobić dosłownie w 5 minut – nie wliczam tutaj oczywiście czasu pieczenia. Powiem wam, iż wypiekam go dość często zarówno na Święta a także bez okazji i cieszy się on zawsze wielką popularnością. Co niektórzy moi znajomi nie chcą mi uwierzyć, iż można go przygotować naprawdę ekspresowo, ale zdecydowanie potwierdzam, iż można. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sernik baskijski i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik baskijski.
- 800 g serka kremowego
- 40 g mąki pszennej
- 250 g jajek (5 średnich sztuk)
- 200 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki (30 %)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczka soli

Jak zrobić sernik baskijski.
Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski włożyć serek kremowy i za pomocą ręcznego miksera ubijać go przez minutę. Kolejno, wsypać cukier puder i kontynuować ubijanie przez kolejną minutę. Po tym czasie nie przestając ubijania dodać po jednym jajku, ubijając łącznie około 1,5 minuty. Następnie wolną strużką wlać śmietankę łącznie ubijając przez około 30 sekund. W kolejnym kroku do masy serowej wsypać sól, wlać wanilię a także dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną. Ubijać przez 30 sekund. Masę serową wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, po czym lekko uderzyć nią o blat kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 55 minut do godziny. Upieczony wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej po czym wstawić do lodówki. Ciasto przed podaniem przechowywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sernik baskijski.
Ten sernik piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 21 centymetrów.
Składniki wykorzystane do przygotowania sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem.
Czas pieczenia sernika zależy w dużej mierze od tego jaki mamy piekarnik i może on być nieco krótszy bądź nieco dłuższy od tego podanego przeze mnie powyżej. Dobrze upieczony sernik powinien mieć dość brązowy, dobrze przypieczony wierzch oraz boki.
Lubisz sernik? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z chałwą.


Dodaj komentarz