Rolada z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Puszysta i intensywnie owocowa rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na ciasto, które zawsze się udaje. Biszkopt na roladę powstaje z jajek, mąki oraz cukru. Do tychże składników dodaje się jeszcze odrobinę soli oraz proszek do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt pokrywa się gotowanymi jabłkami z dodatkiem galaretki cytrynowej i zwija w kształt rolady. Tak przygotowaną roladę posypać można cukrem pudrem bądź polać czekoladą. Zapraszam po przepis na roladę biszkoptową z jabłkami i życzę smacznego 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Rolada z jabłkami
Rolada biszkoptowa

Składniki na roladę biszkoptową z jabłkami.

  • 5 jajek rozmiar „M”
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 180 g cukru pudru + odrobina do oprószenia rolady
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g jabłek (waga po obraniu)
  • 200 ml wody
  • opakowanie galaretki cytrynowej (75 g)

Jak zrobić roladę biszkoptową z jabłkami.

Białka jajek oddzielić od żółtek, po czym przełożyć je do miseczki i dodać szczyptę soli. Ubijać do momentu, w którym białka są bardzo dobrze spienione. W tym momencie małymi partiami zacząć dodawać cukier puder. Kolejno, również w małych ilościach wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem oraz rozmieszane widelcem żółtka. Dodawanie mąki i żółtek należy robić naprzemiennie, raz odrobina żółtek, a raz odrobina mąki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, które wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Celsjusza. Piec przez 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, po czym przykryć ściereczką i zrolować wzdłuż krótszego boku. Odstawić na 2 godziny.

Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę, włożyć do garnka i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Z jabłek powinna niemalże całkowicie odparować woda, a jabłka powinny być miękkie. Kolejno, jabłka zdjąć z ognia, wsypać do nich galaretkę i mieszać do momentu, w którym się rozpuści i połączy z jabłkami. Wystudzić.

Złożenie rolady. Zimne ciasto biszkoptowe rozwinąć, dokładnie pokryć tężejącą galaretką z jabłkami i ostrożnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem.

Rolada z jabłkami
Rolada biszkoptowa

Warto wiedzieć robiąc roladę biszkoptową z jabłkami.

Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na roladę powinny być w temperaturze pokojowej.

Po pokryciu ciasta biszkoptowego jabłkami i zwinięciu w roladę, owijam całość w ścierkę lub folię aluminiową i wkładam do lodówki. Takie owinięcie rolady pozwala jej na zachowanie kształtu.

Roladę piekłam w formie o wymiarach 26 na 37 centymetra.

Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę bezglutenową.

Rolada z jabłkami
Rolada z jabłkami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *