Pierniczki świąteczne
|

Pierniczki

Kiedy mowa o świątecznych ciastkach to pierwszymi, które nasuwają mi się na myśl są oczywiście pierniczki. Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i przyprawy korzenne. Pierniczki można wypełnić marmoladą, oblać czekoladą bądź udekorować lukrem, wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy nas interesuje. Jeśli na przykład chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł.

Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby, aby spędzić miło czas z najbliższymi. Poniżej znajdziecie przepis na pierniczki dekorowane lukrem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Pierniczki z lukrem
Pierniczki

Składniki na pierniczki.

Ciasto:

  • 75 g brązowego cukru jasnego
  • 70 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 95 g masła bez soli
  • 225 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do podsypania
  • 2,5 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • słodkie ozdoby do dekoracji pierniczków

Jak zrobić pierniczki z lukrem.

Pierniczki: do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy, a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów – 3 do 4 milimetry. W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać je mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek.

Pierniczki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 9- 10 minut.

Upieczone pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut, aby wystygły.

Lukier: do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i ucierać przez 10 minut.

Zimne pierniczki smarować lukrem i dekorować dowolnie wybranymi słodkimi ozdobami, czekoladą lub zostawić tylko polukrowane.

Warto wiedzieć robiąc pierniczki z lukrem.

Pierniczki świąteczne
Pierniczki

Do przygotowania tych pierniczków użyłam miodu, który możecie jednak zastąpić na przykład syropem klonowym.

Do lukru dodać można barwniki spożywcze i w ten sposób uzyskać kolorowy lukier.

Jeśli Wasze pierniczki będą nieco grubsze od tych moich, potrzymajcie je odrobinę dłużej w piekarniku. Nie za długo jednak, gdyż mają być miękkie w środku.

Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Grzebyki.

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *