Muffiny są zawsze niezawodnym wypiekiem w momentach, w których brakuje nam czasu na większe pieczenie. Z reguły większość muffinów jest szybka i stosunkowo prosta do przygotowania. Zrobienie ciasta na muffiny to kilka minut a czas ich pieczenia nie przekracza zazwyczaj 25 minut. Wypiek ten przygotować można w wersji na słodko jak również na słono. U mnie w domu najczęściej królują muffinki na słodko, znacznie rzadziej robię te wytrawne. Podstawą niemalże każdych muffinów jest ciasto z mąki, nabiału, cukru, tłuszczu oraz proszku do pieczenia bądź sody. Jako tłuszczu użyć można zarówno dowolnego oleju roślinnego, masła jak i margaryny. Z kolei w kwestii nabiału, oprócz jajek wykorzystać można mleko, kefir, jogurt czy maślankę. To podstawowe ciasto na muffiny urozmaicić można szeregiem dodatków zaczynając od owoców a kończąc na bakaliach i czekoladzie.
Takie proste muffiny mam dla was poniżej. Są to muffiny czekoladowe z dodatkiem malin. Te konkretne muffinki robię zarówno z dodatkiem świeżych jak i mrożonych malin. Zauważyłam jednak, iż wykorzystując mrożone maliny należy ich dodać nieco mniej, gdyż taka sama waga malin mrożonych co malin świeżych, jest zbyt wielka dla tego lekkiego ciasta. Wszystkie składniki na muffiny łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej i kiedy w cieście nie ma już grudek wypełniam nim papierowe papilotki na muffinki a następnie w ciasto wkładam owoce. Muffiny piekę w 180 stopniach Celsjusza przez około 24 minuty. Najsmaczniejsze są one oczywiście zaraz po upieczeniu, kiedy świeżutkie i ciepłe. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na muffiny czekoladowe z malinami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na muffiny czekoladowe z malinami.
- 150 g mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
- 180 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczka soli
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 160 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka „L”
- 200 g świeżych lub 100 g mrożonych malin

Jak zrobić muffiny czekoladowe z malinami.
Do znajdującego się w szklance mleka wlać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski włożyć jajka, wlać olej oraz mleko ze szklanki i wymieszać. W osobnej misce połączyć przesianą przez sitko mąkę z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, po czym wlać płynne składniki z drugiej miski i szybko wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto na muffiny wylać do papierowych papilotek na muffiny ułożonych w metalowej blaszce – wypełnić około 3/4 każdej z papilotek. W tak przygotowane ciasto włożyć po około trzy maliny, po czym wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 24 minuty.

Warto wiedzieć robiąc muffiny czekoladowe z malinami.
Maliny zastąpić można innymi miękkimi owocami takimi jak chociażby borówki czy truskawki.
W tym przepisie polecam wykorzystać głębokie papilotki na muffiny, gdyż ciasto dość sporo wyrasta w trakcie pieczenia. Papierowe papilotki zastąpić można papilotkami silikonowymi.
Przez sitko przesiewam nie tylko mąkę ale również wszystkie pozostałe suche składniki.
Lubisz ciasta z malinami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Mini Pavlova.


Czas poszukać malin w sklepie.