Kruszonka to łatwy do przygotowania dodatek do ciast drożdżowych, ciast kruchych, gorących deserów oraz owoców. Ten słodki dodatek zrobimy z trzech tylko składników a są nimi mąka, cukier oraz tłuszcz. Wybrać możemy zarówno mąkę pszenną tortową jak i mąkę pszenną uniwersalną. Najlepszy do przygotowania kruszonki będzie cukier puder chociaż wykorzystać można również cukier kryształ. Tłuszcz, który jest bazą kruszonki to na ogół masło chociaż kruszonkę zrobić można także z połączenia masła ze smalcem bądź z margaryną. Idealna kruszonka składa się z różnej wielkości grudek a ich wielkość zależy od tego jak pokruszymy dłońmi ciasto, czy zagniecione ciasto pokruszymy na większe czy mniejsze kawałki. Zrobienie kruszonki zajmuje mniej niż 5 minut, warto zatem sięgać po nią jako po słodką posypkę do ciast. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kruszonkę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kruszonkę.
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej

Jak zrobić kruszonkę.
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodać przesiany przez sitko cukier puder oraz miękkie masło. Składniki pocierać ze sobą dłońmi tak długo, aż zaczynają się ze sobą łączyć – około 3-4 minuty. Dobrze połączone ze sobą składniki z łatwością możemy zagnieść w kulkę, która nie rozpada się lecz jest ją łatwo skruszyć. Gotową kruszonkę od razu wysypać na ciasto bądź przed wykorzystaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc kruszonkę.
Kruszonkę przygotować można zarówno z miękkiego jak i z zimnego masła. Masło przed użyciem warto jest pokroić w kostkę, co pozwoli na szybsze połączenie się składników.
Lubisz desery z kruszonką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.


Dodaj komentarz