Krem na soku pomarańczowym
|

Krem pomarańczowy

Do przełożenia ciast i tortów wykorzystuję głównie dwa rodzaje kremów: kremy na budyniu i kremy na serku mascarpone. Kremy na budyniu powstają poprzez połączenie zimnego budyniu z miękkim masłem oraz cukrem, który bardzo często dodaję już na etapie gotowania budyniu. Drugi rodzaj kremów to te, których podstawą jest mascarpone i łączę go zazwyczaj z ciemną lub białą czekoladą, bitą śmietaną lub puree owocowym.

Poniższy przepis na krem pomarańczowy bazuje na świeżo wyciskanym soku z pomarańczy, który jest podstawą budyniu wykorzystanego w tymże kremie. Ten krem pomarańczowy sprawdzi się do przełożenia ciast wewnątrz ale również do ich obłożenia na zewnątrz. Krem nie jest bardzo słodki i ma lekko cierpki, cytrusowy smak.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Krem na soku pomarańczowym
Krem pomarańczowy

Składniki na krem pomarańczowy.

  • 2 duże żółtka
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 80 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 120 g cukru kryształu
  • 200 g miękkiego masła bez soli

Jak zrobić krem pomarańczowy.

Połowę soku pomarańczowego wlać do garnka, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać pozostałą połowę soku wraz z żółtkami i proszkiem budyniowym. Kiedy sok w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło włożyć do miski i za pomocą robota kuchennego utrzeć na miękką, kremową konsystencję. Kiedy masło jest już dobrze roztarte, małymi partiami dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Gotowy krem pomarańczowy przetrzymywać w lodówce.

Krem na soku pomarańczowym
Krem pomarańczowy

Warto wiedzieć robiąc krem pomarańczowy.

Do przygotowania kremu pomarańczowego należy koniecznie sięgnąć po świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Taki sok można przygotować samemu w domu lub kupić w sklepie. Odradzam używanie soku z kartonu, gdyż nie ma on za wiele wspólnego z prawdziwym sokiem z pomarańczy.

Budyń należy gotować na średnim ogniu z tendencją do małego przez kilka minut po to, aby całkowicie ugotować mąkę, która znajduje się w proszku budyniowym.

Jeśli pomimo ucierania w masie nadal będą grudki, możecie ją przetrzeć przez gęste sitko. Ja tak robię w przypadku każdej masy na budyniu kiedy zależy mi na tym, aby była jak najdelikatniejsza.

Ten krem pomarańczowy jest idealny do przełożenia ciast, tortów, ciasteczek.

Szukasz przepisów na ciasta z pomarańczą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Piankę kawową w pucharku.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Krem pomarańczowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *