Już niedługo Tłusty Czwartek. Łasuchy już pewnie teraz zacierają ręce i przygotowują się na małą ucztę. A jest w czym wybierać, bo Tłusty Czwartek to nie tylko pączki ale także faworki, oponki czy chociażby róże karnawałowe. W tym dniu w moim domu na pewno jak co roku nie zabraknie pączków. Ciekawa jestem jak będzie u Was? Małym minusem pączków jest na pewno czas jaki należy poświęcić na ich przygotowanie ale ich smak wynagradza nasz wysiłek. Jeśli zatem zależy wam na czasie to zamiast na pączki, postawicie na faworki bądź róże karnawałowe. Przepis na faworki, który znajdziecie poniżej, to przepis na lekkie ciastka posypane cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest nie tylko mało skomplikowane ale także relaksujące, przynajmniej dla mnie 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na faworki.
- 300 g mąki tortowej (typ 450) + ekstra do podsypania
- 4 żółtka
- 10 ml octu (1 łyżka)
- 150 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 10 g cukru pudru (1 łyżka)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- spora ilość oleju do smażenia

Jak zrobić faworki.
Do miski miksera bądź szklanej miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, dodać ocet, sól, żółtka oraz kwaśną śmietanę. Za pomocą miksera z nakładką hak wyrabiać ciasto przez 6-7 minut. Wyrobione ciasto wyłożyć na blat kuchenny lekko podsypany mąką, uformować w kulkę po czym zacząć intensywnie oklepywać ciasto wałkiem. Ciasto składać na cztery, uderzać w nie wałkiem lekko je rozpłaszczając, ponownie składać. Powtórzyć tę czynność kilka razy. Kolejno, ciasto lekko rozwałkować, złożyć na cztery i ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność cztery razy. Na koniec ciasto ponownie kilka razy oklepać tłuczkiem. Oklepywanie ciasta oraz wałkowanie powinno zająć około 10 minut. Tak przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po godzinie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podsypać mąką i cieniutko rozwałkować na grubość około 2 milimetry. Z ciasta wycinać paseczki o długości 10-12 centymetra i szerokości 2,5 – 3 centymetra. Pośrodku każdego paska robić małe nacięcie przez, które przekładać jeden z końców paska. Do szerokiego garnka wlać sporą ilość oleju i rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Na gorący olej wykładać faworki. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron, przez około 2 minuty łącznie. Usmażone chruściki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem a kiedy wystudzone oprószyć je cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc faworki.
Użyłam octu 10%. Ocet zastąpić możecie spirytusem.
Długość, szerokość i grubość faworków zależy od nas. Zróbcie zatem takie jakie najbardziej Wam smakują 🙂 Z podanych ilości składników uzyskałam 55 sztuk faworków.
Szukasz przepisów na Tłusty Czwartek? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pączki z Nutellą.


Dodaj komentarz