Kremowe, lekko kwaśne w smaku ciasto cytrynowe bez pieczenia, którego spód tworzą pokruszone herbatniki maślane pokryte kremem cytrynowym oraz cytrynową pianką. Wierzch ciasta cytrynowego to herbatnikami udekorowane lukrem cytrynowym. To ciasto cytrynowe jest przepyszne i gwarantuję Wam, iż zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Ciasto cytrynowe bez pieczenia przypadnie do gustu nie tylko tym osobom, które nie mają w domu piekarnika lub nie lubią piec. Każdy kto chociaż trochę lubi połączenie cytryny bądź owoców cytrynowych w deserach, zasmakuje w tymże cieście. Ja już kilka razy robiłam to ciasto cytrynowe i zawsze z takim samym apetytem się nim zajadałam. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na cytrynowiec bez pieczenia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Cytrynowiec.
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g masła bez soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki tężejącej galaretki (odebrane z tężejącej galaretki użytej do zrobienia „Pianki cytrynowej”)
Masa cytrynowa:
- 200 g masła bez soli
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml soku z cytryny
- 250 ml wody
- 120 g cukru kryształu
Pianka cytrynowa:
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 75 g galaretki cytrynowej
- 150 ml wody
Lukier cytrynowy:
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 14 herbatników maślanych
Jak zrobić ciasto cytrynowe bez pieczenia.
Spód: herbatniki zmiksować (powinny mieć konsystencję bułki tartej), włożyć do miski. Dodać topione masło, cukier puder oraz 3 łyżki tężejącej galaretki cytrynowej (odebrane z całości galaretki użytej do zrobienia „Pianki cytrynowej”). Wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć folią aluminiową. Wysypać pokruszone herbatniki. Rozłożyć równomiernie, lekko przygnieść dłonią po czym wstawić na 10 minut do lodówki.
Masa cytrynowa: sok z cytryny wymieszać z wodą. Połowę płynu wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostały płyn z mąką oraz proszkiem budyniowym. Kiedy płyn w garnku zaczyna się gotować zalać budyń. Mieszając nieustannie zagotować i trzymać na ogniu przez minutę. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Masło rozetrzeć na puszystą, niemalże białą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, w którym w masie nie będzie grudek a budyń i masło połączą się w całość.
Formę z herbatnikami wyjąć z lodówki. Wyłożyć masę, rozprowadzić po czym ponownie włożyć do lodówki na 10-15 minut.
Pianka cytrynowa: galaretkę wsypać do miski. Wodę zagotować. Wrzącą wodą zalać galaretkę w misce, dokładnie wymieszać do zupełnego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do stężenia. Z tężejącej galaretki odebrać 3 łyżki, które użyć do przygotowania „Spodu pod ciasto”. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Kiedy sztywna dodać tężejącą galaretkę. Ubijać razem jeszcze przez kilka sekund.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na masę cytrynową wylać tężejącą piankę. Dokładnie i równo rozprowadzić. Na piance ułożyć herbatniki. Nie dociskać. Ciasto ponownie włożyć do lodówki na kilka minut.
Lukier cytrynowy: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego i zajęło mi to 10 minut. Płynnym lukrem dokładnie pokryć wierzch ciasta (czyli warstwę herbatników). Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc „Cytrynowiec”.
Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 30 na 20 centymetrów.
Nie musicie wkładać ciasta do lodówki za każdym razem kiedy wykładacie masę lub piankę. Mi osobiście lepiej rozprowadza się masę czy piankę kiedy poprzednie warstwy są już lekko schłodzone.
Herbatniki możecie pokruszyć w mikserze. Jeśli nie macie miksera włóżcie herbatniki do szczelnie zamkniętego woreczka. Pokruszcie je uderzając całość tłuczkiem lub wałkiem.
Lubisz ciasta z owocami i galaretką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brzoskwiniowiec.






Dodaj komentarz