Kruche ciasto z masą budyniową

Ciasto Pani Walewska (Pychotka)

Zostało mi ostatnio jeszcze kilka orzechów włoskich, które dostałam od mamy i przyjaciółki. Nie chciałam ich za długo trzymać, gdyż w trakcie rozbijania części z nich wyszło na jaw, iż nie nadają się do użytku. Rozbiłam zatem wszystkie orzechy. Część zdążyłam już użyć a małą jeszcze część włożyłam do pojemnika. Też będę musiała szybko coś z nimi niedługo zrobić. Orzechy włoskie najczęściej jem same albo dodaję do ciast. Tak było i tym razem. Upiekłam ciasto Pychotka. Już dość dawno nie piekłam tego ciasta, głównie dlatego, że nie miałam orzechów 🙂

Kruche ciasto, beza, powidło śliwkowe, orzechy włoskie i masa budyniowa są podstawą tego ciasta. Ciasto nie jest przesadnie słodkie. Jest natomiast lekko chrupiące dzięki orzechom i delikatnie kwaskowe dzięki dodatkowi powidła śliwkowego, które uwielbiam.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Pani Walewska.

Kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny bez soli
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 300 g powidła śliwkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Beza z białek:

  • 4 białka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 70 g budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru kryształu
  • 250 g masła bez soli

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić ciasto Pani Walewska.

Ciasto kruche: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia oraz sodę. Posiekać nożem wszystkie składniki. Składniki siekać do momentu, w którym zaczynają łączyć się w całość. Dodać wtedy kwaśną śmietanę oraz żółtka. Zarobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować, wyłożyć na blachę do pieczenia. Dół ciasta nakłuć widelcem a następnie posmarować połową powidła śliwkowego oraz posypać połową grubo krojonych orzechów włoskich. Tak samo przygotować drugą część ciasta.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 do 35 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Beza: białka ubić na sztywno. Kiedy ubite, małymi porcjami dodawać cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Upieczone wystudzić.

Krem budyniowy: z 500 ml mleka odlać pół szklanki, pozostałą część wlać do garnka, wstawić na ogień i dodać cukier. Zagotować. W szklance wymieszać odlane mleko wraz z budyniem. Kiedy mleko na ogniu zaczyna się gotować i cukier jest już rozpuszczony, wlać rozmieszany budyń. Zmniejszyć ogień na mały i cały czas mieszając zagotować budyń. Od zagotowania trzymać budyń na ogniu przez minutę. Gotowy zdjąć z ognia i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Kiedy roztarte, małymi porcjami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, aż w masie nie ma grudek.

Złożenie ciasta: na deskę do ciasta położyć pierwszą połowę kruchego ciasta, orzechami do wierzchu. Na ciasto wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę bezę, na którą wyłożyć pozostałą część masy a na nią drugą połowę ciasta orzechami do dołu.

Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Kruche ciasto z orzechami i bezą
Pychotka

Warto wiedzieć robiąc ciasto Pychotka.

Kruche ciasto z orzechami i bezą
Pychotka

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 25 na 35 centymetrów.

Bezę upiekłam jako osobne ciasto. Możecie jednak pianę z białek podzielić na dwie części i dodać do pieczenia kruchego ciasta. Złożyć w sposób: powidło, beza, orzechy.

Użyłam budyniu waniliowego. Możecie zastąpić go budyniem śmietankowym.

Lubisz ciasta z masą budyniową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na ciasto Snikers.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *