Zostało mi ostatnio jeszcze kilka orzechów włoskich, które dostałam od mamy i przyjaciółki. Nie chciałam ich za długo trzymać, gdyż w trakcie rozbijania części z nich wyszło na jaw, iż nie nadają się do użytku. Rozbiłam zatem wszystkie orzechy. Część zdążyłam już użyć a małą jeszcze część włożyłam do pojemnika. Też będę musiała szybko coś z nimi niedługo zrobić. Orzechy włoskie najczęściej jem same albo dodaję do ciast. Tak było i tym razem. Upiekłam ciasto Pychotka. Już dość dawno nie piekłam tego ciasta, głównie dlatego, że nie miałam orzechów 🙂
Kruche ciasto, beza, powidło śliwkowe, orzechy włoskie i masa budyniowa są podstawą tego ciasta. Ciasto nie jest przesadnie słodkie. Jest natomiast lekko chrupiące dzięki orzechom i delikatnie kwaskowe dzięki dodatkowi powidła śliwkowego, które uwielbiam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto Pani Walewska.
Kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny bez soli
- 150 g cukru pudru
- 200 g orzechów włoskich
- 300 g powidła śliwkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Beza z białek:
- 4 białka
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 70 g budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 150 g cukru kryształu
- 250 g masła bez soli
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.
Jak zrobić ciasto Pani Walewska.
Ciasto kruche: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia oraz sodę. Posiekać nożem wszystkie składniki. Składniki siekać do momentu, w którym zaczynają łączyć się w całość. Dodać wtedy kwaśną śmietanę oraz żółtka. Zarobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować, wyłożyć na blachę do pieczenia. Dół ciasta nakłuć widelcem a następnie posmarować połową powidła śliwkowego oraz posypać połową grubo krojonych orzechów włoskich. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 do 35 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Beza: białka ubić na sztywno. Kiedy ubite, małymi porcjami dodawać cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Upieczone wystudzić.
Krem budyniowy: z 500 ml mleka odlać pół szklanki, pozostałą część wlać do garnka, wstawić na ogień i dodać cukier. Zagotować. W szklance wymieszać odlane mleko wraz z budyniem. Kiedy mleko na ogniu zaczyna się gotować i cukier jest już rozpuszczony, wlać rozmieszany budyń. Zmniejszyć ogień na mały i cały czas mieszając zagotować budyń. Od zagotowania trzymać budyń na ogniu przez minutę. Gotowy zdjąć z ognia i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Kiedy roztarte, małymi porcjami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, aż w masie nie ma grudek.
Złożenie ciasta: na deskę do ciasta położyć pierwszą połowę kruchego ciasta, orzechami do wierzchu. Na ciasto wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę bezę, na którą wyłożyć pozostałą część masy a na nią drugą połowę ciasta orzechami do dołu.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Pychotka.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 25 na 35 centymetrów.
Bezę upiekłam jako osobne ciasto. Możecie jednak pianę z białek podzielić na dwie części i dodać do pieczenia kruchego ciasta. Złożyć w sposób: powidło, beza, orzechy.
Użyłam budyniu waniliowego. Możecie zastąpić go budyniem śmietankowym.
Lubisz ciasta z masą budyniową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na ciasto Snikers.






Dodaj komentarz