Ciasto biały lion z ryżem preparowanym
|

Ciasto biały lion

Ciasto biały lion to puszysty biszkopt przełożony warstwą ryżu preparowanego z masą kajmakową, kremem budyniowym i orzeszkami ziemnymi. Ciasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion, którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasto biały lion z ryżem preparowanym i masą budyniową
Ciasto biały lion

Składniki na ciasto biały lion.

Biszkopt:

  • 180 g mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu

Masa z ryżem preparowanym:

  • 85 g ryżu preparowanego
  • 400 g masy kajmakowej

Masa budyniowa:

  • 50 g białej czekolady
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła bez soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru kryształu
  • 40 g budyniu waniliowego

Poncz do nasączenia ciasta:

  • 80 ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 80 g orzeszków ziemnych bez soli
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto biały lion.

Biszkopt: do miski wbić jajka wraz z cukrem pudrem. Ubijać przez kilka minut do momentu, w którym powstanie puszysta, niemalże biała masa. W tym momencie dodać partiami połączoną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę, którą delikatnie ale w miarę szybko wmieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Pod koniec mieszania dodać ocet. Ciasto wylać do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włożyć biszkopt. Ciasto piec przez 30 do 35 minut (w zależności od piekarnika). Gotowy biszkopt wystudzić a kiedy zimny przekroić wzdłuż na pół.

Poncz: do szklanki wlać letnią wodę, dodać sok z cytryny oraz cukier puder. Wymieszać.

Pierwszy płat przekrojonego biszkoptu włożyć do formy, w której piekło się ciasto. Płat biszkoptowy skropić intensywnie ponczem.

Masa z ryżem preparowanym: kajmak odrobinę podgrzać i kiedy letni połączyć go z ryżem. Kolejno, masę z ryżem wyłożyć na skropiony ponczem płat biszkoptowy znajdujący się w formie.

Masa budyniowa: z całości mleka odlać 200 ml, które połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Pozostałe 300 ml wlać do garnka, dodać cukier kryształ i zagotować. Na gotujące się w garnku mleko wlać płyn budyniowy i mieszając nieustannie doprowadzić do zagotowania. Gotować przez minutę na małym ogniu. Kolejno, zdjąć z ognia, dodać połamaną biała czekoladę i mieszać, do momentu w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Ugotowany budyń przykryć folią spożywcza i odstawić w zimne miejsce do wystygnięcia.

Miękkie masło włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi partiami dodać zimny budyń.

2/3 kremu budyniowego wyłożyć na warstwę ryżu preparowanego znajdującego się w formie. Drugi płat biszkoptowy skropić od wewnętrznej strony ponczem, po czym ułożyć go na kremie budyniowym. Wierch biszkoptu pokryć pozostałą częścią kremu.

Na patelnię włożyć orzeszki ziemne, dodać szczyptę soli i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Kolejno, orzeszki wystudzić i pokryć nimi górę ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem zgęstniał.

Ciasto biały lion z ryżem preparowanym i masą budyniową
Ciasto biały lion

Warto wiedzieć robiąc ciasto biały lion.

Jajka użyte do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Biszkopt upiekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.

Prażąc orzeszki ziemne uważajcie, aby ich nie przypalić. Najlepiej jest prażyć orzeszki na bardzo małym ogniu i mieszać je od czasu do czasu.

Szukasz przepisów na ciasta z masą budyniową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto drożdżowe z masą budyniową.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *