Brownie czekoladowe
|

Brownie czekoladowe

Pamiętam kiedy po raz pierwszy zamówiłam to ciasto w restauracji. Kiedy kelner przyniósł je do stolika podane pięknie z lodami i sosem czekoladowym, pomyślałam patrząc na nie, że jest niedopieczone.

Po tym jak zanurzyłam widelec w mięciutkim cieście i po tym jak wylądowało ono u mnie w ustach, zmieniłam zdanie.

Od tego momentu zamawiałam brownie kiedy miałam tylko okazję. Nie zdarzyło mi się jednak z jakiegoś dziwnego powodu zrobić tego ciasta w domu.

Zmieniło się to w ubiegły weekend. Przyznaję, miałam dwa podejścia. Pierwsze nie było chyba takie beznadziejne, gdyż mąż połknął prawie całą blachę ciasta w locie, ale dla mnie to jeszcze nie było to.

Drugie podejście okazało się totalnym sukcesem. Brownie wyszło mi fantastyczne. Nawet mój mąż przyznał, iż tak jak to z pierwszego podejścia smakowało mu bardzo, tak to z drugiego było fenomenalne 😀

Powiem Wam, iż ciasto to jest warte zrobienia. Przygotowanie wraz z czasem pieczenia zajmuje mniej niż godzinę a samo wykonanie ciasta jest także łatwe.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na brownie.

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g brązowego cukru jasnego
  • 20 g kakao
  • 200 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka

Jak zrobić brownie czekoladowe.

Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło wraz z połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić w mikrofalówce, dokładnie wymieszać i wystudzić.

Jajka ubić z brązowym cukrem. Mają mieć lekką, puszystą konsystencję.

Do ubitych z cukrem jajek dodać wystudzoną czekoladę z masłem (powinna mieć płynną konsystencję), nie na raz a w mniejszych ilościach. Ubijać przez chwilę po czym dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać.

Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Brownie z czekolady
Brownie czekoladowe

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc czekoladowe brownie.

Brownie czekoladowe
Brownie

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetrów.

Użyłam produktów bez laktozy. Możecie je oczywiście zastąpić tymi standardowymi z laktozą.

Ciasto po upieczeniu podać możecie samo, z sosem czekoladowym, lodami czy bitą śmietaną.

Lubisz ciasta z czekoladą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *