Nadziewane cebule

Cebule nadziewane mięsem

Są tacy, którzy kochają cebulę ale są też tacy, którzy jej nie znoszą.

Cebula dodana do dania zmienia znacznie jego smak. Czasami naprawdę musimy uważać żeby nie przesadzić z jej ilością.

Cebula może być wykorzystana na wiele sposobów. Można ją smażyć, można ją faszerować, można używać do marynaty. Jest bardzo dużo opcji na wykorzystanie tego warzywa.

Cebula w zależności od rodzaju może mieć bardziej lub mniej wyrazisty smak. Najbardziej znane odmiany cebuli to cebula dymka, cebula czerwona, biała czy cebula szalotka.

Najlepsza do sałatek jest cebula czerwona lub szalotka. Obie te cebule są łagodniejsze w smaku od cebuli białej czy dymki. Natomiast dymka czy cebula biała idealnie pasują do smażenia, jako dodatek do mięs czy dodane do marynat.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na nadziewane cebule.

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki owoców Goi
  • 2 łyżki sera Parmezan
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 suszone pomidory w oliwie plus 4 łyżki oliwy
  • 6 białych cebul
  • 1 łyżeczka soli
Cebule nadziewane mięsem z kurczaka
Nadziewane cebule

Jak zrobić nadziewane białe cebule.

Cebule obrać, wyciąć środek. Pozostawić tylko dwie zewnętrzne warsty.

Kurczaka posiekać bardzo drobno nożem lub zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, krojone w kostkę suszone pomidory, oliwę, bułkę tartą, Parmezan, owoce Goi oraz żółtka. Bardzo dokładnie wymieszać.

Nadziewać każdą z cebul gotowym farszem.

Gotowe cebule ułożyć na blasze do pieczenia, którą następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na na jedną godzinę.

Upieczone podawać jako dodatek do obiadu lub jeść same.

Cebule nadziewane miesem
Nadziewane cebule

Warto wiedzieć robiąc nadziewane cebule.

Użyłam dużych białych cebul. Koniecznie sięgnijcie po cebule dużego rozmiaru.

Nic się u mnie nie marnuje. Kawałki cebuli, które wyciągnęłam ze środka cebul, pokroiłam na nieco mniejsze kawałki, dodałam do nich zmiksowane mięso z piersi kurczaka, przyprawy po czym zrobiłam małe pulpety, które następnie zapiekłam w piekarniku. Były naprawdę smaczne.

Lubisz kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Galaretkę z kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *