Po tradycyjnej szarlotce przyszedł czas na szarlotkę bezglutenową. Idea samego ciasta jest identyczna jak w przypadku ciasta tradycyjnego, różnica jest oczywiście w mące jakiej użyjemy do jego przygotowania. Do zrobienia szarlotki bez glutenu należy wybrać mąkę, która tegoż glutenu nie posiada. Zarówno mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana i jeszcze kilka innych mąk bezglutenowych dobrze sprawdzą się w cieście kruchym. Ja sięgnęłam po mieszankę kilku mąk. Jako, iż często piekę ciasta bezglutenowe mam w domu spory zapas mąk bez glutenu właśnie. Bardzo rzadko kupuję gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, zawsze kupuję mąki osobno i łączę je sama w zależności od tego jakiej mąki potrzebuję w danym przepisie. Wam też polecam tak robić. Udanego pieczenia 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szarlotkę bez glutenu.
Kruche ciasto bezglutenowe:
- 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej plus odrobina do podsypania ciasta
- 200 g mąki z komosy ryżowej
- 200 g mąki z sorgo
- 3 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła bez soli
- 50 g margaryny
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Piana z białek:
- 3 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
Owoce:
- 1,5 kg tartych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru kryształu
Jak zrobić szarlotkę bezglutenową.
Kruche ciasto: do przygotowania ciasta użyłam robota kuchennego z nakładką hak. Do miski włożyć przesiane przez sitko wszystkie mąki, szczyptę soli, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło oraz margarynę. Wyrabiać składniki do momentu, w którym zaczynają schodzić się w całość. Powinno to zająć pomiędzy 7-8 minut. Następnie dodać śmietanę oraz żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 kulek, każdą owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Owoce: jabłka utarte na tarce o dużych oczkach włożyć do miski, dodać cukier i odstawić na 10 minut. Kolejno odcisnąć nadmiar soku (jeśli takowy powstał) i dodać cynamon. Wymieszać.
Piana z białek: do miski włożyć białka wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi partiami dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjęte z zamrażalnika 4 kulki ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio nad formą, w której będzie się piekło ciasto. Startym ciastem dokładnie wyłożyć spód oraz boki formy. Na ciasto wyłożyć jabłka, na których równomiernie rozprowadzić pianę z białek. Nad pianą zetrzeć pozostałe dwie kulki ciasta, tak aby ciasto dokładnie pokryło pianę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę i pięć minut. Po upieczeniu wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc szarlotkę bezglutenową.
Białka, które wykorzystamy do przygotowania piany powinny być w temperaturze pokojowej.
Wybierając jabłka zdecydowałam się na Jonagold. Możecie oczywiście wykorzystać także inne rodzaje jabłek. Ważne jednak aby jabłka, które wybierzecie nie były zbyt miękkie. Takie jabłka w trakcie pieczenia puszczą sok i ciasto po upieczeniu nam namoknie.
Mąkę z komosy ryżowej zastąpić można mąką ryżową, natomiast mąkę z sorgo mąką gryczaną.
Ciasto piekłam w prostokątnej formie o wymiarach 20 na 30 centymetrów.
Jeśli nie chcecie ciasta trzeć na tarce wystarczy je rozwałkować.
Szukasz przepisów na ciasta bezglutenowe? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Makową panienkę z wiśniami.
Dodaj komentarz