Curry do danie, które nie jest trudne do zrobienia. Przygotować można je na kilka sposobów wykorzystując warzywa, mięso lub ryby a także owoce morza.

Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe.
Słodkość dyni idealnie łączy się z ostrością papryczki. Osobiście nie przepadam za zbyt pikantnymi potrawami dlatego papryczki użyłam tylko odrobinę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na curry z dyni.
- 1 duża dynia piżmowa
- 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 1 biała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
- 500 ml wody
- 500 ml mleka kokosowego
Jak zrobić curry z dyni piżmowej.
Do garnka wkładamy olej kokosowy, paprykę w proszku i kmin. Smażymy 10 sekund na małym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (około 2-3 centymetrów) dynię, drobno krojoną papryczkę chili, cebulę pokrojoną w kostkę, imbir oraz migdały w płatkach. Smażymy przez 3-4 minuty po czym wlewamy wodę.
Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym dynia jest miękka. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól oraz pieprz. Gotowe danie posypujemy świeżo krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc curry.
Natkę pietruszki możemy zastąpić świeżą kolendrą.
Do zrobienia curry sięgnęłam po dynię piżmową. Jest to podłużna w kształcie dynia, która nieco przypomina gruszkę. Osobiście wolę tę dynię od okrągłej dyni standardowej. Dynia piżmowa nie jest, aż tak słodka w smaku jak dynia regularna.
Lubisz dania z dynią piżmową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią.
Uwielbiam wszystkie użyte składniki. To musi być pyszne!